Welcome Guest ( Zaloguj | Zarejestruj )

Strefa czasowa: UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy warto zostać certyfikatorem/audytorem energetycznym???
PostNapisane: 6 sty 2010, o 23:07 

Jak w tytule? Czy da się zarobić na certyfikatach energetycznych?Dużo się teraz o tym mówi, czy tylko mówi?? Czy też zarabia?

Tytuł: Re: Czy warto zostać certyfikatorem/audytorem energetycznym???
PostNapisane: 7 sty 2010, o 09:19 

Szczerze- sporządzając świadectwa energetyczne można można dorobić, ale nie radziłabym traktować tego jako jedyne źródło dochodu. Rynek jest juz troche przesycony tzw certyfikatorami. Jeszcze zanim pojawily sie osoby z uprawnieniami z Ministerstwa, wystawiac swiadectwa mogli ludzie z uprawnieniami budowlanymi.

PostNapisane: 7 sty 2010, o 23:39 

według mnie ta cała certyfikacja to ściema. jak zwykle dużo szumu wokoło tego, ale chyba nic więcej.... no bo tak w sumie to po co mi ten certyfikat?? jak wyjdzie, ze kiepski to nie dość, że trzeba będzie za niego zapłacić, to jeszcze wartość mieszkania spadnie!!!!

PostNapisane: 8 sty 2010, o 10:57 

Ściema czy nie, bez tego dokumentu nie dokonasz odbioru budynku, więc dyskusje na temat czy świadectwa energetyczne są potrzebne czy nie, nie mają sensu. Są one niezbędne tak samo jak np próba szczelności instalacji gazowej - z tą różnica że przy innych protokołach i próbach nikt nie robi tyle szumu.

PostNapisane: 8 sty 2010, o 11:52 

ok, ale próba szczelności instalacji gazowej to konieczność, bo jak instalacja będzie zła to może to być zagrożeniem dla życia, a certyfikat przed czym mnie uchroni??

PostNapisane: 8 sty 2010, o 12:11 

dzięki za odpowiedzi. Z waszych wypowiedzi wnioskuje, że nie da się z tego raczej wyżyć. Orientowalem się trochę w kursach wiem że zrobienie kursu to nie koniec kłopotów, bo potem długie kolejki na egzamin w Ministerstwie. Musze pomyśleć czy warto....

PostNapisane: 8 sty 2010, o 13:07 

do małej: nie nam zastanawiać się nad sensem i istotą świadectw energetycznych. Jako dokument są po prostu wymagane prawem. Ja sama mimo posiadanych uprawnień nie jestem wielkim entuzjastą.

Jeśli chodzi o zdobywanie uprawnień na drodze kursu i egzaminu w ministerstwie -trzeba się uzbroić w cierpliwość- ja czekałam około pól roku na egzamin od momentu wysłania papierów. Teraz podobno jest jeszcze gorzej, bo chętnych coraz więcej a ministerstwo nie kwapi się do zwiększenia częstotliwości egzaminow :/

PostNapisane: 8 sty 2010, o 13:17 

ja wiem, że nie nam się nad tym zastanawiać, aczkolwiek zastanowić się czy coś ma sens czy nie to już możemy zrobić, a w przypadku tego papierku ja nie do końca widzę sens. oczywiście rozumiem, że jest to praca dla wielu osób, ale dla przeciętnego użytkownika są to nagle dodatkowe koszty bo budując dom musi mieć ten papier - jakby to mu w czymś pomogło w mieszkaniu w nowo wybudowanym domu...

PostNapisane: 27 sty 2010, o 11:38 

Nie należy tak na to patrzeć! Twierdzenie, że świadectwa energetyczne są tylko po to aby pewna grupa miała możliwość zarabiania świadczy o wciąż małej świadomości społęcznej w tym temacie.
Kupując sprzęt AGD szukamy urządzeń energooszczędnych. Ktoś to obliczył i zaklasyfikował naszą pralkę do klasy A. Tak samo świadectwo energetyczne, mówi jakiej klasy jest dany budynek.
Budując dom samemu wybieramy dobre materiały izolacyjne, wysokosprawne kotły, itd - na oko można powiedzieć, że wynik certyfikatu enrgetycznego będzie zadawalający.
Inaczej jest gdy ktoś kupuje stary budynek (kiepsko docieplony, z nieszczelnymi oknami itd) Trudno oszacować na oko jak bardzo energochłonny jest taki dom. Kupujący ma możliwość żądania od dotychczasowego własciciela świadectwa energetycznego i nie bierze kota w worku.

PostNapisane: 13 lip 2010, o 13:00 

Myślę, że mimo wszystko warto zdobyć uprawnienia na certyfikowanie energetyczne budynków i sprzętu AGD. Na rynku będzie według mnie coraz większe zapotrzebowanie na tego typu usługi. Zwłaszcza, że wszystko musi być sprawdzane i zgodne z normami unijnymi.

Strefa czasowa: UTC